Skip To Content

Mededeling: OIM Voetzorg is sinds 1 mei Kievit Orthopedie
Lees meer

Melding sluiten
Kievit Orthopedie

Voetdrukmeting

Voetdrukmeting

Met een voetdrukmeting zien wij hoe hoog de druk onder uw voet is tijdens het lopen. Zo meten we hoe effectief uw orthopedische schoen is in het verlagen van de druk onder de voet op plekken waar een wond kan ontstaan. Indien nodig past de schoentechnicus uw schoen aan, waardoor we een optimaal effect van uw schoen kunnen behalen en wonden aan uw voeten kunnen voorkomen.

Voor wie is een voetdrukmeting?

Een voetdrukmeting is speciaal bedoeld voor mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Wanneer de druk onder de voet een bepaalde grens overschrijdt, kunnen overmatige eelt en (open) wonden (ulcus) ontstaan. Vooral voor mensen met suikerziekte is dit gevaarlijk, omdat wonden bij hen vaak erg langzaam genezen, met alle risico’s van dien. Wij willen uiteraard graag voorkomen dat wonden ontstaan.

Wilt u een afspraak maken?
Hoe werkt een voetdrukmeting?
OIM Voetzorg Drukmeting

Hoe werkt een voetdrukmeting?

Wij meten de druk wanneer u op schoenen loopt. Voor de meting plaatsen wij speciale meetzolen in uw schoenen. Deze meetzolen zijn via snoeren verbonden met een kastje dat u om uw middel draagt. U loopt met de meetzolen in de schoenen een aantal keren op en neer. Het meetsysteem is verwerkt in speciale dunne inlegzolen, die tijdens de meting in de eigen schoenen gaan. Die inlegzolen bevatten over de gehele oppervlakte sensoren en zijn verbonden met een klein meetkastje dat op 256 punten de druk van de voet opneemt. Daarmee wordt precies duidelijk waar uw schoen druk uitoefent. Tijdens de meting loopt u een korte afstand. Het voordeel van dit systeem is dat u niet vast zit aan een apparaat of op een loopband moet bewegen. U kunt vrij rondlopen en uw eigen wandeling en stappen bepalen.

Na de meting zijn de punten met een hoge of lage druk goed zichtbaar in een grafische weergave. Wij analyseren de beelden direct en bespreken ze samen met u. Wanneer dat nodig is passen onze specialisten direct uw schoen aan, zodat u de best haalbare steun en verbetering krijgt. De arts of schoentechnicus geeft aan welke schoenen gemeten moeten worden. Dit kunnen meerdere paren zijn. Het is noodzakelijk dat u al deze schoenen meeneemt. Gebruikt u een spalk of een kruk bij het lopen? Neem deze dan ook mee naar de meting. Een voetdrukmeting duurt ongeveer 30 minuten, maar kan langer duren als blijkt dat uw schoenen aangepast moeten worden.

Wat levert het op?

Wat levert het op?

Een voetdrukmeting geeft ons inzicht in de drukverdeling tijdens het lopen op orthopedische schoenen, waardoor we de juiste aanpassing aan uw schoenen kunnen aanbrengen. Hierdoor behalen we met uw schoen het optimale effect en zo kunnen we wonden aan uw voeten voorkomen.

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?
OIM Voetzorg Schoen met zool

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Behoort u tot de risicogroep, dan adviseren onze orthopedisch adviseurs schoentechniek u mogelijk een voetdrukmeting. Diabetespatiënten die geen gevoel meer in hun voeten hebben, komen in principe altijd voor een voetdrukmeting in aanmerking.

Kun je jezelf ook aanmelden voor een voetdrukmeting?

Kun je jezelf ook aanmelden voor een voetdrukmeting?

Heeft u suikerziekte en twijfelt u of uw schoenen goed passen, heeft u wonden, overmatig eelt of andere voetklachten? Neem gerust contact op voor advies of de mogelijkheid voor een voetscan door onze orthopedisch adviseurs schoentechniek. Onze contactgegevens vindt u  hier.

Wilt u een afspraak maken?