Skip To Content
Wat zijn orthopedische schoenen? Wat zijn orthopedische schoenen?

Wat zijn orthopedische schoenen?

Wat zijn orthopedische schoenen?

Orthopedische schoenen zijn schoenen die op maat gemaakt worden. Daarin zijn verschillende mogelijkheden, van een heel kleine aanpassing, tot een volledig op maat gemaakte schoen. We maken daarin onderscheid tussen volledig op maat gemaakte schoenen, semi op maat gemaakte schoenen en een aanpassing aan uw huidige schoenen of andere confectieschoenen. Orthopedische schoenen zijn een oplossing voor mensen met voeten die niet goed passen in schoenen uit de schoenenwinkel.

Wilt u een afspraak maken?
OSA: volledig op maat gemaakt
OSA orthopedische schoenen

OSA: volledig op maat gemaakt

OSA schoenen zijn volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen (Orthopedische Schoenen type A). Deze schoenen worden ook wel A-schoenen genoemd. OSA schoenen worden gemaakt wanneer schoenen uit de winkel of schoenen met een aanpassing niet meer bij uw voetprobleem passen. Maatwerk is in dat geval de oplossing.

Lees meer over OSA schoenen

OSB: semi-orthopedische schoenen
Semi orthopedische schoenen

OSB: semi-orthopedische schoenen

OSB schoenen zijn semi-maat gemaakte orthopedische schoenen, ofwel semi-orthopedische schoenen (Orthopedische Schoenen type B). Deze schoenen worden ook wel B-schoenen genoemd. Voor OSB schoenen wordt gekozen wanneer u met een kleinere aanpassing geholpen bent, ten opzichte van de volledig op maat gemaakte schoen.

Lees meer over OSB schoenen

Aanpassing aan confectieschoenen (OVAC)
OVAC orthopedische schoenen

Aanpassing aan confectieschoenen (OVAC)

OVAC staat voor Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoen. Dit betekent dat er een aanpassing wordt gedaan aan een bestaande schoen uit de schoenenwinkel. Dit kunnen ook de schoenen zijn die u al heeft. Soms worden met kleine aanpassingen al veel problemen opgelost. Hierbij valt te denken aan een verhoging van de hak of een aanpassing van de loopzool.

Lees meer over OVAC schoenen

Voorlopige Orthopedische Schoenen (VLOS)

Voorlopige Orthopedische Schoenen (VLOS)

Tijdelijke schoenen (VLOS), zijn Voorlopig Orthopedische Schoenen. Deze schoenen worden gebruikt bij mensen die recent geopereerd zijn aan de voeten of om een andere reden (nog) geen schoenen kunnen dragen. VLOS schoenen maken wij volledig voor u op maat. Zo komt u weer snel in beweging, zonder uw voeten onnodig te belasten.

Lees meer over VLOS schoenen

Verbandschoenen
Verbandschoenen

Verbandschoenen

Verbandschoenen zijn schoenen die vaak tijdelijk worden ingezet bij mensen met wonden aan de voet of huidproblemen, waardoor het dragen van ‘gewone’ schoenen niet mogelijk is. Ze beschermen, ontlasten en ondersteunen de voeten. Verbandschoenen worden in sommige gevallen ook ingezet na een operatie aan de voeten, waarbij de voeten voor een bepaalde periode ontlast moeten worden. In sommige gevallen zijn verbandschoenen blijvend.

Lees meer over verbandschoenen

Hoe zien orthopedische schoenen eruit?

Hoe zien orthopedische schoenen eruit?

Het uiterlijk van orthopedische schoenen is sterk afhankelijk van de eisen die eraan worden gesteld. Sommige mensen zijn met een kleine aanpassing geholpen, waardoor het verschil tussen een schoen uit de schoenenwinkel en een aangepaste schoen praktisch niet te zien is. Er zijn ook complexe gevallen, waarbij bijvoorbeeld sprake is van vergroeiingen aan de voet of een zeer afwijkende stand van de voeten. In die gevallen zijn grotere aanpassingen soms nodig. De huidige technieken zijn zo ver gevorderd, dat het in een heel groot deel van de gevallen mogelijk is om een mooie en modieuze schoen te maken. Ook in de complexe gevallen. Het is goed om te weten dat we veel ervaring op dit gebied hebben. We hebben door de jaren al veel mensen blij mogen maken met mooie orthopedische schoenen.

Wanneer orthopedische schoenen?
Orthopedisch schoentechnicus schoenen aanmeten

Wanneer orthopedische schoenen?

Uiteenlopende lichamelijke klachten of aandoeningen kunnen voor de huisarts of medisch specialist aanleiding zijn u naar ons door te verwijzen voor (semi-) orthopedische schoenen. Veel voorkomende voorbeelden zijn:

  • Diabetische voet;
  • Reumatische voet;
  • Voorvoetklachten;
  • Voetvormafwijkingen;
  • Standsafwijkingen
De orthopedisch schoenmaker, hoe gaat dat?
Op maat gemaakte schoenen orthopedie

De orthopedisch schoenmaker, hoe gaat dat?

Orthopedische schoenen worden aangemeten door een orthopedisch schoentechnicus. Daarvoor kunt u terecht bij Kievit Orthopedie. Het aanmeten van volledig op maat gemaakte schoenen gebeurt met behulp van moderne technieken, waarbij een zeer gedetailleerde digitale voetscan wordt gemaakt. In sommige gevallen doen we ook een uitgebreide voetdrukmeting in de schoen, zodat we kunnen zien waar de schoen op uw voet drukt. Samen met u kijken we ook naar de materialen en de kleuren, want het uiterlijk van de schoen is minstens zo belangrijk als de functie.

Vergoeding voor orthopedische schoenen

Vergoeding voor orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel geldt een wettelijke eigen bijdrage. Mensen die in hun dagelijks leven afhankelijk zijn van aangepaste schoenen, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding van werkschoenen via het UWV. Deze vergoeding heeft geen invloed op het eigen risico en er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Er gelden specifieke voorwaarden voor deze vergoeding. Tijdens uw bezoek aan de orthopedisch schoenmaker kunt u hierover informatie opvragen.

Lees meer over vergoedingen

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: