Skip To Content
Vergoeding orthopedische schoenen

Vergoeding orthopedische schoenen

Vergoeding orthopedische schoenen

Uw orthopedische schoenen en semi-orthopedische schoenen krijgt u vergoed vanuit de basisverzekering. Ook voorlopig orthopedische schoenen (VLOS) en orthopedische aanpassingen aan uw eigen schoenen (OVAC) worden vergoed. Het is een voorwaarde dat u de juiste verwijzing van een arts of medisch specialist heeft. Wel krijgt u te maken met het eigen risico en een eigen bijdrage. Dat leggen we u graag uit.

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het gedeelte van de kosten dat u zelf moet betalen voor uw orthopedische schoenen. Er geldt in 2024 een wettelijk eigen risico van €385,-. Het kan zijn dat u er vrijwillig voor heeft gekozen om uw eigen risico te verhogen met een maximum van €885,-. We raden aan om tijdens uw afspraak bij de orthopedisch schoenmaker de hoogte van uw eigen risico te controleren.

Het eigen risico geldt het hele jaar, voor alle zorg waarbij het eigen risico geldt, tot u het volledige maximumbedrag heeft betaald. Op 1 januari wordt het bedrag weer hersteld en moet u opnieuw eigen risico betalen wanneer u kosten maakt.

Bekijk de vergoedingen

Wat is de eigen bijdrage?

Naast het eigen risico krijgt u te maken met een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het bedrag dat u zelf moet betalen voor uw orthopedische schoenen, ongeacht of u uw eigen risico al heeft opgemaakt. De eigen bijdrage komt bovenop het eigen risico. Ook de eigen bijdrage is wettelijk bepaald. De eigen bijdrage voor orthopedisch schoeisel is in 2024 vastgesteld op € 130,00 voor volwassenen en op € 65,00 voor kinderen onder de 16 jaar.

Dit werkt als volgt:

  • 1. U betaalt eerst de eigen bijdrage.
  • 2. Voor het bedrag dat overblijft wordt uw eigen risico aangesproken.
  • 3. Het daarna resterende bedrag wordt vergoed door de zorgverzekeraar, op voorwaarde dat u een verwijzing heeft van een arts of medisch specialist.

De hoogte van de eigen bijdrage wisselt jaarlijks. Bent u aanvullend verzekerd? Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de eigen bijdrage vanuit een aanvullende verzekering. Kijk in uw polisvoorwaarden voor de vergoedingen of vraag het aan uw zorgverzekeraar.

Kies uw verzekeraar
Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook:
Wij zijn aangesloten bij: